Statistik

Handel med varor på internet

Rapport från E-barometern som ges ut av PostNord i samarbete med Svensk Digital Handel och HUI Research.

Enligt statistiken har sju av tio konsumenter köpt varor på nätet under det första kvartalet 2014. Konsumenterna fortsatte under 2014 att lägga en allt större andel av sina inköp av varor på nätet. Den svenska detaljhandelns försäljning över internet ökade med 16 procent. Näthandeln står för 6,4 procent av detaljhandelns totala omsättning under 2014. Det konstaterades även att det var året då mobiltelefonen blev en naturlig del av shoppingbeteendet för många svenskar.

  • De branscher som omsätter mest på internet är hemelektronik (10,3 mdr kr), kläder/skor (7,5 mdr kr) och böcker/media (3,4 mdr kr).
  • De branscher som ökade sin försäljning mest under 2014 var barnartiklar/leksaker (38%), bygghandeln (33%) och sport/fritid (20%).
  • De varor som flest av de näthandlande männen köpte på internet under Q4 2014 var böcker (27%), herrkläder (21%), sport/fritid (21%), datorer/datatillbehör (20%).
  • De varor som flest näthandlande kvinnor köpte på internet under Q4 2014 var böcker (43%), damkläder (39%), kosmetika (27%) och heminredning/möbler (15%).
  • Nätkonsumenterna i Sverige handlade varor från utlandet för 11,5 miljarder kronor under 2014.
  • 75 procent tycker det är viktigt att få välja hur de ska få en vara levererad när de handlar på internet.
  • 29 procent tycker det är viktigt att kunna få en vara de beställt på internet levererad nästkommande vardag.
Uppdaterat: 2015-04-09

 

Lagar om upphovsrätt

 

Upphovsmannen bestämmer om verket får kopieras, spridas eller publiceras på något sätt. Upphovsmannen har även en ideell rätt vilket innebär att verket inte får förändras utan upphovsmannens tillstånd. Du får inte kopiera bilder och sprida dem vidare. Där emot får du länka i din sida till en annan sida för att visa eller hänvisa till någon information.

Du som fotograf har all rätt att publicera bilder på andra människor för informativt syfte men du får inte lägga upp bilder som på något sätt kan kränka personen på bilden. För marknadsföringssyfte krävs medgivande rätt från modellen. Samma regler gäller för annat material som t.ex. musik och texter.

Konsumentköpslagen

Öppet köp

Det finns ingen lag som ger dig rätt till öppet köp när du handlar i butik. Butikerna kan alltså själva bestämma om de ska erbjuda det eller inte.

Öppet köp är inte det samma som ångerrätt, som du enligt lag har när du exempelvis handlar på nätet.

  • Fråga innan du betalar om butiken erbjuder öppet köp.
  • Försäkra dig om att det antecknas att du har handlat varan på öppet köp, till exempel på kvittot.
  • Spara kvittot.
  • Lämna tillbaka varan innan öppet köp-tiden går ut.
  • Återlämna varan i samma skick som du köpte den.
  • Om det är något fel på varan kan du alltid reklamera den, oavsett om du har öppet köp eller inte.

 

Ångerrätt

  • Du har 14 dagars ångerrätt när du handlar på distans eller utanför företagets affärslokal.
  • Säljaren ska ge dig tydlig information om hur du kan ångra ditt köp innan du köper en vara.
  • Ångerfristen börjar löpa från dagen du tar emot varan. Om du köper en tjänst räknas ångerfristen från den dag du ingick avtalet.

 

Bytesrätt

Att ha bytesrätt innebär att du kan lämna tillbaka en vara som du har köpt och välja en annan i stället. Det finns ingen lag som ger dig bytesrätt. Butikerna kan alltså själva välja om de vill erbjuda det eller inte.

  • Fråga innan du betalar om butiken erbjuder bytesrätt.
  • Försäkra dig om att det antecknas att du har bytesrätt, till exempel på kvittot.
  • Spara kvittot.
  • Lämna tillbaka varan i tid.
  • Lämna tillbaka varan i samma skick som du köpte den.

 

Reklamera när du inte är nöjd

Att reklamera innebär att du kontaktar säljaren och berättar att du inte är nöjd med en vara eller en tjänst som du har köpt. Du berättar också varför du inte är nöjd.

  • För att du ska kunna reklamera varan eller tjänsten ska felet vara ursprungligt, det vill säga det ska ha funnits när du fick varan. Du får inte själv ha orsakat felet.
  • Du har rätt att reklamera en vara i tre år efter att du tagit emot den.

 

Dina rättigheter vid fel

Om det visar sig vara ett ursprungligt fel kan du ha rätt att:

  • Få varan reparerad eller tjänsten åtgärdad (avhjälpande).
  • Få en ny, felfri vara (omleverans).
  • Få avdrag på priset.
  • Häva köpet.
  • Hålla inne med betalningen.
  • Få skadestånd.

Källa: Konsumentköpslagen 2015

 

FRÅGOR OCH SVAR

Jag har köpt en vara på nätet, men varan levereras inte. Vad ska jag göra?

Fråga: Jag har köpt en vara av ett företag på internet, men det kommer ingen leverans. Vad ska jag göra?

Svar: Har du beställt en vara på distans ska varan levereras inom avtalad tid. Om ni inte har kommit överens om en leveranstid ska varan levereras senast inom 30 dagar räknat från den dag då du gjorde din beställning.

Har du inte fått varan i tid ska du säga till säljaren att leverera varan inom en rimlig tilläggstid. Om säljaren inte levererar varan inom den här ytterligare tidsperioden, då har du rätt att häva köpet. Häver du köpet ska säljaren återbetala dina pengar utan onödigt dröjsmål.

Om du har betalat köpet med ett kreditkort, har du rätt att vända dig till kreditgivaren med ditt återbetalnings-anspråk.

Misstänker du att du har blivit lurad så kan du göra en polisanmälan.

 

Jag nappade på ett erbjudande om att köpa en vara för 15 kronor, värd 499 kronor. Nu drar företaget pengar från mitt konto varje månad. Hur får jag stopp på det?

Fråga: Jag såg en annons med ett bra erbjudande som jag nappade på. Jag skulle få köpa ett presentkort för bara 15 kronor och värdet på presentkortet var 499 kronor. Nu drar företaget 500 kronor från mitt konto varje månad. Har jag fastnat i något abonnemang? Hur ska jag få stopp på det?

Svar: Det är svårt att ge ett tydligt svar på den här frågan eftersom det beror på om du har ett avtal med företaget som drar pengar från ditt konto. Därför redogör vi för olika scenarion.

Du har INTE ett avtal med företaget

Om du inte har ett avtal med företaget är du inte bunden till det och bör polisanmäla företaget. Då ska du också kontakta banken och begära pengarna tillbaka, eftersom de har "släppt iväg" dina pengar till annan part utan giltigt avtal. Du bör också göra en anmälan till Konsumentverket.

Du har ett avtal med företaget

När du ingår avtal är huvudregeln att du som konsument ska kryssa i en ruta där du godkänner avtalsvillkoren. Om du har godkänt avtalsvillkoren i samband med att du ingick avtalet är grundregeln att du är civilrättsligt bunden till avtalet och ska betala. Men om avtalsvillkoren skiljer sig markant mot marknadsföringen och det inte är tydligt att du faktiskt också ingår avtal om ett abonnemang och vad priset är för det skulle du kunna hävda att du blivit vilseledd och inte är betalningsskyldig för något abonnemang.

Därefter ska du kontakta din bank och förklara att företaget inte längre får dra pengar från ditt kort. Du har också möjlighet att spärra ditt kort.

Det kan vara så att företaget kontaktar dig (eller din bank) och fortsätter kräva pengar. Med ett spärrat kort tvingas företaget att istället skicka en faktura. Om du får en faktura ska du bestrida den. Det betyder att du återigen skriver till företaget och förklarar du anser att ni inte längre har ett avtal om ett abonnemang och att du inte tänker betala fakturan. Får du en faktura från ett inkassobolag ska du göra samma sak. När du bestrider en faktura kan du inte få en betalningsanmärkning.

Om företaget hotar med domstol är det upp till dig att avgöra hur du vill gå tillväga.

 

Hur avslutar jag medlemskap på gym?

Fråga: Jag vill säga upp medlemskapet på mitt gym. Måste jag göra det på något särskilt sätt för att uppsäg-ningen ska vara giltig?

Svar: Nej. Du kan säga upp det på vilket sätt du vill. Eventuella avtalsvillkor som ställer krav på att uppsäg-ningen ska göras på särskilt sätt är oskäliga och inte giltiga. Men du kan naturligtvis vara bunden av en eventuell uppsägningstid om det är avtalat.

 

Kan jag ångra mig när jag handlar på postorder?

Fråga: Kan jag ångra mig när jag handlar på postorder?

Svar: Ja, när du köper något på postorder har du 14 dagars ångerrätt om du handlar inom Sverige. Ångerfristen räknas från och med den dag du tagit emot varan.

Om du handlar något på distans inom EU har du också ångerrätt.

 

Läs mer på: www.hallakonsument.se/fragor-och-svar-sok